ο άρτος ο επιούσιος απο το 1953....στην οδό Ετεοκλέους 21 Θεσσαλονίκη -Χαριλάου






5 Φεβ 2014

Αντιδρούν οι αρτοποιοί

http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=52913

Τις επιπτώσεις στον κλάδο τους από την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΑΣA συζήτησαν σήμερα οι αρτοποιοί σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι διαφωνούν με τις προωθούμενες πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας για μια "εξαφάνιση του κλάδου".

"Θέλουν να γίνει εισαγόμενο το ψωμί. Έχουν βαλθεί να μας εξαφανίσουν" είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος. Έκανε σφοδρή κριτική στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη βλέποντας εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων πίσω από τα νέα μέτρα.

Για "επιμονή του ΥΠΑΝ ώστε να εξαφανιστεί το τοπικό αρτοποείο και το φρέσκο υγιεινό ψωμί" μίλησε η Ελισάβετ Κουκουμέρια πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης αναφερόμενη κι αυτή σε "εξυπηρέτηση συμφερόντων" από το υπουργείο.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και τα επιχειρήματα των αρτοποιών

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις στον κλάδο των αρτοποιών αλλά και των συναφών επαγγελμάτων (μυλωνάδες κλπ) είναι οι εξής:

- Ζύγισμα ψωμιού

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται μπροστά στον καταναλωτή έτσι ώστε να μην τον "κλέβει" ο αρτοποιός. "Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ζυγίζεται το ψωμί παρουσία του πελάτη" σχολιάζουν οι αρτοποιοί οι οποίοι όμως δεν είναι αντίθετοι σε αυτό ζητώντας το ψωμί να ζυγίζεται και σε όλα τα σημεία πώλησης (Super Market, Bake off, καταστήματα τροφίμων κλπ).

- Κατάργηση όρου αρτοποιού - αρτοποιείου

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι καταναλωτές δεν φαίνεται να κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αρτοποιείο και ένα σημείο πώλησης του ψωμιού. Για αυτό το λόγο πρέπει ο σχετικός όρος να καταργηθεί προς όφελος του ανταγωνισμού και συνάμα του καταναλωτή.

Για "τέχνασμα" μιλούν οι αρτοποιοί ώστε να δοθούν προνόμια στα Bake Off και αυτό θα αποβεί εις βάρος των καταναλωτών που θα αγοράζουν τα κατεψυγμένα προϊόντα ως φρέσκα.

- Απελευθέρωση των σημείων πώλησης

Στην τελευταία τροπολογία του ΥΠΑΝ (Απρίλιος του 2013) όλα τα καταστήματα τροφίμων επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα άρτου χωρίς ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Εξαιρέθηκαν τα ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, περίπτερα, ψιλικατζίδικα.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του υποστηρίζει ότι ο κανονισμός αυτός περιορίζει τον ανταγωνισμό άρα δεν παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες και πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Μάλιστα στην πρόταση του ο ΟΟΣΑ ζητά την πλήρη απελευθέρωση των σημείων πώλησης ακόμα και σε καταστήματα μη εδώδιμων προϊόντων.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 15.000 αρτοποιεία ενώ η χώρα έχει και τα περισσότερα σημεία πώλησης ψωμιού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, άρα είναι υπεραρκετά και δεν χρειάζεται η πλήρης απελευθέρωση.

- Κατάργηση της εισφοράς για ΤΕΑΑ

Ο ΟΟΣΑ ζητά την κατάργηση της σχετικής εισφοράς καθώς θα μειωθεί η τιμή του ψωμιού και αυτό θα έχει όφελος στον καταναλωτή.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η εισφορά αντιστοιχεί σε μόλις 0,016 E ανά κιλό άλευρο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι με την βίαιη κατάργηση της εισφοράς, θα καταρρεύσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών και 4000 συνταξιούχοι του κλάδου δεν θα λαμβάνουν το βοήθημα των 70-150 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου