ο άρτος ο επιούσιος απο το 1953....στην οδό Ετεοκλέους 21 Θεσσαλονίκη -Χαριλάου






13 Νοε 2011

«Απειλείται το ψωμί σας»


Για επαγγελματικό αφανισμό του κλάδου τους κάνουν λόγο οι αρτοποιοί, στην περίπτωση που το επάγγελμά τους «ανοίξει» χωρίς περιορισμούς. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να πουλιέται πλέον το ψωμί ακόμη και «σε βενζινάδικα, κουρεία ή φαρμακεία»(!).
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, το άνοιγμα του επαγγέλματος χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, αφού το ψωμί θα μπορεί να πουληθεί από καταστήματα ακόμη και μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός και αν έχει προηγηθεί προεδρικό διάταγμα που θα λαμβάνει υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους.
Οι 9 στους 10 Ελληνες καταναλωτές επιμένουν να αγοράζουν το ψωμί τους από τους φούρνους της γειτονιάς και εμπιστεύονται το φούρναρη της περιοχής τους σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε εταιρεία για λογαριασμό της ΟΑΕ.
Οι Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προτιμούν τον τοπικό φούρνο από τα πολυκαταστήματα για λόγους γεύσης, υγιεινής, καθαριότητας αλλά και φιλικής εξυπηρέτησης από τους αρτοποιούς.
70.000 εργαζόμενοι
Ο κλάδος της αρτοποιίας στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε, απασχολεί 70.000 άτομα στους φούρνους και άλλους τόσα σε επαγγέλματα που σχετίζονται με κατασκευή και διάθεση του εξοπλισμού τους. Οσον αφορά τους λόγους συγκράτησης της τιμής του ψωμιού, που, παρά τις ανόδους στις τιμές των πρώτων υλών διεθνώς, δεν παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις, ο πρόεδρος των αρτοποιών επισήμανε πως αυτό συμβαίνει γιατί «ο φούρνος είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις-αμορτισέρ, μπορεί δηλαδή και απορροφά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες ή το πετρέλαιο (σ.σ. που επηρεάζει μεταφορές, και όχι μόνο), καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση, απασχολώντας έως και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας».
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο πάντως, ο κίνδυνος να ανεβεί σύντομα η τιμή του ψωμιού λόγω της αντίστοιχης ανόδου της τιμής των σκληρών αλεύρων, αρχής γενομένης από το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι μεγαλύτερος από ποτέ.
Το ελληνικό ψωμί, τονίστηκε, ακόμη είναι το φτηνότερο στην Ευρώπη, καθώς το τεμάχιο των 350 γραμμαρίων δεν υπερβαίνει τα 60 - 85 λεπτά του ευρώ στους φούρνους.
Η τιμή για την ίδια ποσότητα άρτου προ-παρασκευασμένου ή κατεψυγμένου συχνά υπερβαίνει το 1 ευρώ στα σουπερμάρκετ, γι' αυτό και όσοι, σύμφωνα με την έρευνα, αγοράζουν το ψωμί από εκεί, δήλωσαν ότι το κάνουν συνδυάζοντας αγορές και άλλων ειδών.
Το ψωμί πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, αντίθετα με τα λοιπά αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα που πωλούνται στους φούρνους, περιλαμβάνεται σταθερά στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, αν και ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. γυναίκες, ηλικωμένοι) για λόγους δίαιτας έχουν μειώσει την κατανάλωσή του, με αποτέλεσμα να μειωθεί ελαφρά και ο τζίρος των αρτοποιείων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου